WiFi netwerk voor zes scholen PSG

Leerlingen Purmerendse ScholenGroep altijd veilig online met nieuw WiFi netwerk

Het WiFi netwerk van de Purmerendse ScholenGroep (PSG) is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Door een toename van het aantal mobiele apparaten en de verdere digitalisering van het onderwijs was de gebruikerservaring in de scholen niet optimaal. Samen met de specialisten van Giant ICT heeft de PSG het WiFi netwerk voor zes scholen volledig vernieuwd. Met het nieuwe netwerk op basis van technologie van Aruba Networks zijn leerlingen en docenten verzekerd van een betrouwbare oplossing met veilige toegang.

De Purmerendse ScholenGroep is een samenwerkingsverband van zes scholen in de regio Waterland. Zij verzorgen een breed aanbod in opleidingen en leerwegen in het voortgezet onderwijs. Jan Buurkes, Hoofd Huisvesting & Ondersteuning: “Elke school heeft een eigen identiteit, maar waar mogelijk werken we bovenschools samen. Bijvoorbeeld op ICT-gebied. De rol van ICT in het onderwijs is steeds belangrijker en iedereen rekent erop dat het goed geregeld is. Daarom professionaliseren wij onze ICT-omgeving continu.”

Grenzen aan de capaciteit
Het bestaande WiFi netwerk was aan vernieuwing toe, volgens Senior Systeembeheerder, Cees Verhoog. “Het netwerk wordt steeds intensiever gebruikt door zo’n 5.000 leerlingen en ruim 500 medewerkers. Zij loggen met meerdere apparaten in waardoor we tegen de grenzen van de capaciteit aanliepen. Het was bovendien lastig om het netwerk goed te monitoren wat het signaleren en oplossen van storingen bemoeilijkte. Deze situatie had effect op de gebruikerservaring en het aantal vragen aan de servicedesk.”

Eén aanspreekpunt

Om dit op te lossen, ging PSG op zoek naar een betrouwbaar WiFi netwerk met voldoende capaciteit, flexibiliteit en beveiligingsmogelijkheden. In dat traject koos de scholengroep bewust voor de ondersteuning van een ervaren ICT-dienstverlener. Buurkes: “We hebben een compact ICT-team en daarom is het belangrijk de juiste partner te kiezen. Daarbij werken we het liefst met één partij om de beheerkosten te beperken. Verder is het prettig en efficiënt om één aanspreekpunt te hebben, die dichtbij gevestigd is. Giant ICT is voor ons de juiste partner. Hun specialisten combineren kennis van de nieuwste technologische mogelijkheden met inzicht in de uitdagingen in het onderwijs. Extra voordeel is dat ze onze ICT-omgeving goed kennen.”

Gedegen voorbereiding
De vernieuwing is door Giant ICT zeer gedegen voorbereid. “Door vooraf samen kritisch te kijken naar wat er precies aan systemen nodig is voor de juiste performance, is het vervangen goed verlopen. De voorbereiding is daarbij cruciaal. Het netwerk is in fases vernieuwd. De implementatie is per locatie gepland en uitgevoerd. De betrokken docenten zijn daarbij goed voorbereid. Tijdens en na de implementatie was er voldoende ondersteuning aanwezig om direct vragen te beantwoorden, waardoor de overstap soepel verliep.”

Krachtige tools
In overleg met Giant ICT viel de keuze op een WiFi netwerk van Aruba Networks. Verhoog: “Aruba Networks is een gerenommeerd A-merk en hun portfolio sluit naadloos aan op onze overige IT-infrastructuur. Daarnaast biedt Aruba Networks krachtige tools voor veilig toegangsbeheer en het monitoren van het netwerk. Veiligheid is een belangrijk onderwerp voor ons. Verbinden moet eenvoudig zijn, maar leerlingen zijn ook heel creatief. Om incidenten voor te zijn, willen we de systemen in ons vaste netwerk goed afschermen.”

Minimale beheerlast
Voor de veiligheid en om ongeoorloofde toegang te voorkomen, gebruikt de PSG Aruba ClearPass. Verhoog: “Dit vervangt de proxyserver en we kunnen voorwaarden stellen aan de netwerktoegang. Toegang is gekoppeld aan de rechten die in de Active Directory zijn vastgelegd. Zo kunnen we zonder extra beheerlast de toegang efficiënt controleren en nauwlettend volgen wat er gebeurt. Extra voordeel is dat we mensen ook proactief kunnen helpen, bijvoorbeeld als we zien dat iemand op een verkeerde manier inlogt. Dat scheelt ergernis en service calls.”

Verbeterde support
De PSG maakt ook gebruik van de beheertool Aruba AirWave. “We kunnen het netwerk, de controllers en de access points centraal en real-time monitoren. Alle activiteiten zijn inzichtelijk en vastgelegd. Dit geeft meer grip op het netwerk en de prestaties. Als er iets niet helemaal goed verloopt, volgt automatisch een melding, waarna we doelgerichte actie kunnen ondernemen. Het resultaat is dat we minder brandjes blussen en meer tijd kunnen besteden aan het ondersteunen van docenten en leerlingen. Bovendien hebben we door de beheerafspraken met Giant ICT 24/7 toegang tot support. Zij regelen dat updates en onderhoud altijd op tijd gebeuren. We hebben ook regelmatig evaluaties waarin zij optimalisaties adviseren. Op die manier zijn de kwaliteit en stabiliteit van het netwerk sterk verbeterd.”

Blik vooruit
Het nieuwe WiFi netwerk is momenteel volop in gebruik. Toch kijkt de PSG vooruit naar nieuwe mogelijkheden. Buurkes: “We gebruiken momenteel nog niet alle functionaliteiten. We willen nog een aantal zaken inregelen. Bijvoorbeeld het aanbieden van gepersonaliseerde WiFi toegang aan bezoekers van open dagen en ouderavonden. Onze gasten bieden we dan snel, betrouwbaar en veilig toegang tot ons WiFi netwerk. Met het huidige netwerk zijn we daar perfect op voorbereid.”

Gratis analyse
aanvragen

Om te bepalen hoe uw huidige netwerk ervoor staat voeren wij een analyse uit om het in kaart te brengen. Helemaal gratis.