Stabiel en veilig Wi-Fi netwerk voor Ranzijn tuin & dier

Ranzijn tuin & dier is de laatste jaren snel gegroeid. Momenteel bestaat de organisatie uit vijftien winkels met een tuincentrum en een dierenspeciaalzaak. De meeste locaties hebben ook een dierenartspraktijk, trimsalon en hon- denwasstraat. Verder biedt Ranzijn via de webshop een uitgebreid assortiment kwaliteit- sproducten. Door de overname van nieuwe vestigingen was de ICT-omgeving gevarieerd. Om de stabiliteit te verbeteren, oplossingen te harmoniseren en de beschikbaarheid te verho- gen is het core-netwerk vernieuwd. Vervolgens implementeerde technologiepartner Giant ICT een nieuw Wi-Fi netwerk op basis van Aruba (onderdeel van HPE).

De ICT-omgeving van Ranzijn wordt centraal aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Alkmaar en bestaat uit een mix van applicaties die on premi- se en in de cloud draaien. Door de snelle uitbrei- ding van de onderneming was de ICT-omgeving gefragmenteerd. Menno Gruis, Manager ICT van Ranzijn, zegt hierover: “Om de stabiliteit te vergroten en het beheer te vereenvoudigen, wilden we de netwerkinfrastructuur standaardise- ren. Eerst zijn de switches op verschillende locaties gefaseerd vervangen en later is ook de core vernieuwd. Een nieuw Wi-Fi netwerk was de volgende logische stap.”

Toekomstbestendig
Met de installatie van een modern Wi-Fi netwerk wilde Ranzijn de dagelijkse activiteiten goed ondersteunen en voorbereid zijn op de cloud. “Een belangrijke eis voor het Wi-Fi netwerk was toekomstbestendigheid. Ook de capaciteit moest ruim voldoende zijn. Zeker nu de hoeveelheid apparatuur die het netwerk moet ondersteunen blijft toenemen. Naast de reguliere apparatuur zijn in de winkels en magazijnen bijvoorbeeld ook handheldscanners in gebruik. Intensiever gebruik vergroot de behoefte aan een goed en stabiel Wi-Fi netwerk.”

Beheergemak
Ranzijn heeft een ervaren ICT-team dat goed op de hoogte is van de technologische ontwikkelingen. In overleg met ICT-partner Giant ICT bleek dat Aruba het best aansloot bij de gestelde eisen. Gruis: “Zij hebben ons uitgebreid geïnformeerd en we hebben in een vroeg stadium een sessie op kantoor bij Aruba in Amstelveen georganiseerd om een goed beeld van de functionaliteit en van hun Wi-Fi oplossingen te krijgen. Sterke punten zoals schaal- baarheid en beheergemak hebben ons overtuigd. Dat laatste is van belang omdat we het beheer zelf doen. Daarnaast behoort Aruba al jaren tot de marktleiders op het vlak van Wi-Fi oplossingen.”

Voor een optimale dekking en afstemming op de verschillende locaties, van winkels tot magazijnen, hebben de specialisten van Giant ICT de specifieke eisen per locatie in kaart gebracht. “Met een meting is de omgeving en verwacht gebruik goed geanaly- seerd om tot de beste dekking te komen. Na de implementatie is ook een nameting gedaan om de kwaliteit en dekking te toetsen en waar nodig te optimaliseren.”

Positieve reacties
De uitrol van het netwerk is gefaseerd uitgevoerd. Na de metingen is in goed overleg een planning gemaakt. Het project is gestart op het hoofdkantoor en in de winkel in Alkmaar. “Giant ICT heeft de nieuwe omgeving naast het bestaande Wi-Fi netwerk opgebouwd en vervolgens in productie genomen. Inmiddels zijn al meerdere winkels voorzien van nieuw Wi-Fi en de eerste reacties van de gebruikers zijn positief. De telefoons en laptops werken heel goed. En dat geldt ook voor de hand- helds die in de winkels gebruikt worden. Hier en daar was nog een optimalisatie nodig, maar dat is of wordt in overleg met Giant in orde gemaakt.”

Direct schakelen
Gruis is enthousiast: “Het nieuwe netwerk is sneller en draait stabieler. Medewerkers kunnen snel bestanden en applicaties openen, en er zijn minder storingen. Verder gebruiken we de nieuwste tech- nologie waardoor ook de beveiliging weer aangescherpt is.” Een ander voordeel is dat de Aruba Wi-Fi omgeving beheerarm is. De gebruikerser- varing is beter en dat geldt ook voor het beheer. Gruis: “We hebben altijd overzicht en kunnen snel zien wat er op het netwerk gebeurt. Als er afwijkingen of andere aandachtspunten zijn, kunnen we meteen actie ondernemen. Met eventuele vragen kunnen we altijd terecht bij Giant ICT. Zij hebben zelf veel specifieke kennis in huis en kunnen direct schakelen met de leverancier als het nodig is.”

Concrete meerwaarde
Als retail organisatie met groeiambities, houdt Ranzijn de kosten scherp in de gaten. “We willen concrete meerwaarde zien van investeringen. Het nieuwe Wi-Fi netwerk is niet alleen van belang om onze huidige activiteiten goed te ondersteunen. Het Wi-Fi netwerk op al onze vestigingen moet stabiel, veilig en klaar zijn voor mogelijke uitbreidingen in de toekomst. Door te standaardiseren, creëren we die stabiliteit en verminderen we de beheerinspanningen. Dit is gelukt in nauwe samenwerking Giant ICT. Zij zijn voor ons een technologiepartner die niet alleen de laatste technologische ontwikkelingen kent. Persoonlijk contact staat voor hen op nummer 1 en de focus ligt altijd bij de oplossing die het best bij Ranzijn past.”

Gratis analyse
aanvragen

Om te bepalen hoe uw huidige netwerk ervoor staat voeren wij een analyse uit om het in kaart te brengen. Helemaal gratis.