Giant Europe en Giant ICT vinden de juiste versnelling

Giant Europe – met het hoofdkantoor in Lelystad – verzorgt de productie en verkoop van Giant fietsen in Europa. Wereldwijd produceert Giant 6 miljoen fietsen per jaar en daarmee zijn ze de grootste speler. Ook is Giant de enige in zijn branche die het hele proces, van productie tot distributie en verkoop, in eigen hand houden.

Vanuit Lelystad vinden verschillende werkzaamheden plaats: ondersteunende taken voor Giant Europe zoals IT en finance, productie en distributie van fietsen voor Giant Europe en de verkoop in de Benelux. Onder Giant Europe Manufacturing valt ook de fabriek in Hongarije. In totaal werken bij Giant Europe zo’n 550 medewerkers.

IT werd voorheen vooral op basis van ‘de beste prijs’ ingekocht. Dat betekende dat er geen langdurige partnerschappen werden aangegaan met IT leveranciers. Toen de converged infrastructuur aan vervanging toe was, besloot Frank Agricola, systeemmanager bij Giant Europe, dat het tijd was voor een andere aanpak. Hij ging op zoek naar een partner die Giant Europe van gedegen advies kan voorzien, mee kan denken en waarmee ze een samenwerking voor de langere termijn aan kunnen gaan.

Dit vonden ze in Giant ICT. Dat beide bedrijven dezelfde naam dragen, zorgde op toevallige wijze voor het eerste contact en was een voorbode voor een hechte samenwerking. Frank vertelt hoe hij het project in het bijzonder en het partnerschap in het algemeen ervaart.

Van prijsvergelijk naar het beste advies

De IT-afdeling van Giant Europe bestaat uit zes medewerkers, die in Hongarije worden bijgestaan door twee applicatiebeheerders. Giant Europe heeft daarmee best wat kennis in huis en de aanpak was voorheen om de apparatuur zo goedkoop mogelijk in te kopen en zelf de implementatie, uitrol en het beheer uit te voeren.

‘Dat werkte lange tijd prima,’ vertelt Frank. ‘Alleen bouw je nooit een partnerschap op met je leverancier, want de partner die vandaag de goedkoopste is, wordt volgend jaar maar zo vervangen door de volgende die onder de prijs gaat zitten.’

Bovendien legt zo’n implementatie behoorlijk wat druk op het IT-team, aldus Frank: ‘Het komt toch bovenop de dagelijkse werkzaamheden. Plus het zijn dingen die we niet dagelijks doen en waar we ons dan in moeten verdiepen. Daarnaast is het kennis die zo snel verouderd raakt dat je daar bij het volgende project niet zoveel meer aan hebt. Echt efficiënt is het niet.’

Tijd voor verandering dus, bedacht Frank toen de converged infrastructuur aan vervanging toe was. Deze werkte nog prima, maar de technische levensduur liep ten einde en de support zou eindigen. Frank ging op zoek naar een partner die hem advies kon geven over de beste oplossing, passend bij de wensen en eisen van Giant Europe, nu en in de toekomst. En dan zou het helemaal mooi zijn als die partner ook de implementatie en uitrol zou kunnen doen, met alle expertise die ze daarin hebben, zodat hij zijn IT-team daar niet teveel mee hoeft te belasten.

Een taak die op het lijf geschreven is van Giant ICT. Ondanks de naam, hadden de bedrijven nog geen contact met elkaar gehad. Het toeval bracht Giant Europe en Giant ICT met elkaar in contact en Frank legde Giant ICT de uitdaging voor: overtuig mij met een gedegen advies en een goed plan.

De toegevoegde waarde van advies door experts

Als je van een situatie komt waarin enkel prijs telt, is het wel even schakelen. Giant ICT ging de uitdaging aan en kwam uiteindelijk glansrijk over de finish.

Frank: ‘Als je het over een langdurig partnerschap op basis van advies en vertrouwen hebt, komt er meer bij kijken dan alleen een prijs. Het gaat dan om het gevoel dat je bij elkaar hebt, om de gunfactor. Vanaf het eerste moment zat dat wel snor bij Giant ICT, in alles stralen zij uit dat zij de kennis en expertise in huis hebben om bedrijven als Giant Europe te ondersteunen bij hun uitdagingen.’

‘Ze luisteren daarbij echt naar wat je nodig hebt. Ze gaan niet voor de gemakkelijkste weg en volgen niet klakkeloos elke trend of innovatie. Niet elke organisatie is al klaar om naar de cloud te gaan bijvoorbeeld, en dat snappen zij heel goed. Dat werkt prettig, want je krijgt echt een advies op maat,’ vervolgt Frank.

Het advies – onder andere gebaseerd op diepgaand onderzoek naar de capaciteit – voldeed aan de wensen en het was niet nodig om nog andere partijen te vragen, de klik was er meteen tussen de beide Giant’s en na korte tijd ontstond een solide band tot samenwerking. Frank roemt de no-nonsense houding van Giant ICT, waardoor het prettig schakelen is. Er is regelmatig contact tussen Giant Europe en Giant ICT en dat contact verloopt altijd op een fijne manier: ‘De lijnen zijn kort en de samenwerking levert ons echt iets op. Daar waren we naar op zoek,’ merkt Frank op.

Op naar de volgende etappe

Na het adviestraject was het tijd voor de implementatie van de nieuwe oplossing, een HPE Alletra storage oplossing en losse servers, met alles erop en eraan. Giant ICT heeft de uitrol verzorgd en ook dat liep allemaal gesmeerd.

De uiteindelijke migratie vond in zeer korte tijd plaats, waardoor Giant Europe daar geen last van heeft gehad, aldus Frank: ‘De implementatie was naast snel ook goed gedocumenteerd. Het betekende onze eerste uitrol die we niet zelf hebben uitgevoerd. Het was even wennen, maar het heeft precies uitgepakt zoals bedoeld. De experts van Giant ICT weten precies wat ze doen, alles gaat op een uniforme wijze en daarmee snel en soepel. En dat zonder dat onze mensen daar extra tijd aan hebben hoeven besteden, zij konden de dagelijkse werkzaamheden blijven uitvoeren zodat dat ook doorliep.’

Het gaat te ver om Giant ICT een verlengstuk van de IT-afdeling van Giant Europe te noemen, volgens Frank: ‘Het is vooral de externe expert met specifieke en up-to-date kennis van projecten die wij zelf te weinig doen. Ze ontzorgen ons, het levert ons gemak en tijdswinst op. We hadden dit zelf niet zo snel kunnen uitrollen. Ik kijk al uit naar het volgende project wat we samen met Giant ICT kunnen gaan doen: het loopt allemaal zo soepel dat we klaar zijn voor de volgende etappe in onze samenwerking!’

Gratis analyse
aanvragen

Om te bepalen hoe uw huidige netwerk ervoor staat voeren wij een analyse uit om het in kaart te brengen. Helemaal gratis.