Biscuit International Netherlands gaat naar private cloudoplossing

Biscuit International Netherlands groeit hard. Vooral door overnames en fusies breidt het bedrijf steeds verder uit. Inmiddels bestaat Biscuit International Netherlands uit de onderdelen Aviateur, Banketgroep en Stroopwafel & Co. Zowel Aviateur als Banketgroep bestonden voor de overnames al uit diverse locaties.

Door deze overnames en fusies was de ICT-omgeving een ware lappendeken van technologische oplossingen geworden, waarbij een deel van de infrastructuur ook nog eens aan vernieuwing toe was. Biscuit International Netherlands heeft besloten om de modernisering grondig aan te pakken. Samen met Giant ICT is een plan opgesteld om de infrastructuur te vereenvoudigen en te consolideren. De migratiewerkzaamheden mochten de 24×7 productie niet verstoren.

Met hulp van Giant ICT is het Biscuit International Netherlands gelukt. Eerst werd de IT-omgeving van Aviateur vernieuwd. Daarna is Banketgroep stap voor stap gemigreerd en van dezelfde nieuwe infrastructuur gebruik gaan maken.

De ingrediënten: modern, schaalbaar, veilig, toekomstbestendig en gecentraliseerd

Joost Beurskens (CFO): ‘Toen ik ruim twee jaar geleden als CFO bij Biscuit International Netherlands startte, zaten we midden in een aantal overnametrajecten. Inmiddels bestaat ons bedrijf uit vier onderdelen hier in Nederland en is er nog een overname die bijna rond is, waarmee we ook vestigingen in Duitsland en België erbij krijgen. Er gebeurt genoeg dus.’
Een half jaar later krijgt Joost er een verantwoordelijkheid bij: ICT. ‘Ik heb eens een ronde langs de velden gemaakt en kwam al snel tot de conclusie dat er echt iets moest gebeuren. Ik zag destijds patchkasten die meer weghadden van een bord spaghetti dan een patchkast,’ grapt hij.
‘Ook werkten we, vanuit de overgenomen bedrijven en onszelf, samen met verschillende partners van verschillende (kennis)niveaus en omvang. Dat was ooit misschien toereikend, maar we hebben dadelijk 4.000 medewerkers op 35 locaties, dan heb je meer nodig. Zoals een partner die ervaring heeft met dergelijke complexe omgevingen, en die ons altijd van gedegen advies kan voorzien.’

Dat is het moment dat Joost beseft dat hij dit project niet alleen kan leiden, en dat er kennis binnengehaald moet worden. Menno Gruis (Infrastructure Manager) werd per april 2021 aangesteld om deze structurering en consolidatie vanuit ICT handen en voeten te geven.
‘Ik begon vrij algemeen met ICT, maar al snel werd ik gevraagd om dit project in goede banen te gaan leiden,’ vertelt Menno. ‘Er was op dat moment geen overzicht – van oplossingen, gebruikte applicaties en versies, onderlinge samenhang, integraties – dus in overleg met Joost ben ik begonnen met het inventariseren op elke locatie en wat we nodig hadden richting de toekomt. De wens was duidelijk: een moderne ICT-infrastructuur, schaalbaar, veilig, toekomstbestendig en gecentraliseerd in een datacenter.

Wat ik op locaties aantrof was van alles, maar niets dat aansloot op de genoemde wensen. Op remote locaties waren geïmproviseerde constructies in elkaar gezet, die de productie in de lucht hebben gehouden. Dat is het belangrijkste natuurlijk, maar dat het tijd was voor iets anders – modern, schaalbaar, gecentraliseerd, veilig en vooral toekomstbestendig – was duidelijk.’

Biscuit International & Giant ICT realiseren samen ‘andere koek’

Verschillende ICT dienstverleners werden uitgenodigd voor dit project, waaronder Giant ICT. Het voorstel die Biscuit International Netherlands van hen kreeg, was de meest uitgebreide en sloot het beste aan bij de wensen en eisen. Ook de aanpak gedurende het gehele traject tot aan het voorstel sprong er positief uit.

‘Wat fijn is, is dat Joost heel goed snapt dat het aanbod van Giant ICT was wat we nodig hebben. Ik zal niet zeggen dat het budget onbeperkt is, maar hij vertrouwt mij, dus ik mocht binnen de kaders overal het beste uit kiezen,’ aldus Menno. Joost beaamt dit: ‘Dat klopt, ik vond dat we het ook in een keer goed moeten doen. Als we dan investeren, dan gaan we ook voor het beste.’

Arnold Derksen, Sales Manager bij Giant ICT: ‘Wat het voor ons heel prettig maakte, was dat Menno in de beginfase zo’n uitgebreide analyse had gemaakt en een richtinggevend plan had opgesteld. Hierop konden we snel voortborduren en in oplossingen gaan denken. Sowieso heeft de kennis van Menno ons gedurende het project enorm geholpen, dat is zeker een factor die ervoor heeft gezorgd dat we dit project zonder noemenswaardige problemen of haperingen hebben kunnen opleveren.’

‘We willen alles aanpakken, daar waren we het snel over eens. Dus niet alleen de infrastructuur, maar bijvoorbeeld ook het netwerk. Samen met Giant ICT heb ik op locatie diverse systemen aangepast, geüpdatet en vervangen. Verder hebben we de firewalls ook vervangen door nieuwe Fortinet-technologie. Het was echt een project van samenwerken.’

Biscuit International Nederland en Giant ICT zitten op dezelfde lijn. Een aanpak afgestemd op de wensen en eisen van de opdrachtgever. Een samenwerking met korte lijnen waarbij de teams elkaar aanvullen op kennis.

Het recept: een private cloud in Nederland

Biscuit International heeft gekozen voor de realisatie van een Private Cloud op basis van Hewlett Packard Enterprise-technologie. De systemen zijn ondergebracht in een datacenter voor optimale beschikbaarheid van de stroomvoorziening en internetverbindingen.
Ook is er een uitwijklocatie ingericht in een tweede datacenter, waarop de belangrijkste applicaties opgestart kunnen worden in het geval van een calamiteit. Zo garandeert Biscuit International Netherlands de continuïteit richting de business, wat er ook gebeurt.

‘Giant ICT heeft overigens goed werk geleverd in het mede in de lucht houden van de oude situatie, die bij Aviateur echt verouderd was en een serieus risico vormde. De oude- en tijdelijke oplossingen hebben het volgehouden en de overstap ging echt soepel. In het weekend zijn de applicaties en workloads overgebracht naar de nieuwe infrastructuur en dat ging allemaal vlekkeloos. Een rollback was dus gelukkig niet nodig, al was dat ook allemaal perfect voorbereid.

Nu zitten we in de volgende fase: het overzetten van de applicaties en workloads van Banketgroep naar de nieuwe infrastructuur. Ondertussen is de overnametrein ook nog doorgedenderd: Continental Bakeries is overgenomen,’ vertelt Menno.

‘We zaten op een rijdende trein, maar er zijn ondertussen ook wat onverwachte wissels geweest. Ik ben blij dat schaalbaarheid een vereiste was, want er draait nu al meer  op de nieuwe infrastructuur dan initieel gepland en er is mogelijkheid om nog verder uit te breiden. Deze hele operatie vroeg om een investering, maar levert vooral veel op. Het is tijd om daar de vruchten van te plukken. Ik heb overzicht en weet door de vaste maandelijkse kosten wat ik kan verwachten. Deze voorspelbaarheid geeft een hoop rust en duidelijkheid. We kunnen weer verder gaan groeien, want die trein dendert hier gewoon door!’

Het beheer wordt deels door Biscuit International Nederland gedaan. Er is aanvullend ook een Managed Services overeenkomst met Giant ICT afgesloten. Al met al kijken alle partijen met plezier terug op het project en zien ze de toekomst samen rooskleurig in.

Gratis analyse
aanvragen

Om te bepalen hoe uw huidige netwerk ervoor staat voeren wij een analyse uit om het in kaart te brengen. Helemaal gratis.