Betrouwbaar WiFi netwerk voor productieproces

Giant ICT zorgt met Aruba Networks voor stabiele, snelle en veilige WiFi

Het productieproces van Dekker Chrysanten is met toenemende mate afhankelijk van wifi. Daarom adviseerde en implementeerde HPE Silver Partner Giant ICT een WiFi netwerk van Aruba Networks. Hiermee beschikt Dekker Chrysanten over een volledig dekkend, snel en stabiele wifi netwerk, op kantoor en in het kassencomplex. Hiermee is Dekker Chrysanten klaar voor de toekomst.

Met meer dan 1.200 medewerkers op zes locaties is Dekker Chrysanten een van de grootste chrysantenvermeerderaars ter wereld. In Tanzania worden meer dan een half miljard stekken per jaar gekweekt en wereldwijd verkocht. Een deel gaat naar de kassen in Hensbroek, waar de stekken beworteld worden en later verkocht. In Hensbroek ontwikkelt Dekker Chrysanten ook nieuwe rassen.

Productieproces automatiseren
Dekker Chrysanten streeft continu naar innovatie in het productieproces. Door de automatisering is het primaire proces steeds afhankelijker van ICT en wifi. “Er komen steeds meer apparaten de kassen in,” vertelt Joost Möhlmann, als operationeel manager ook verantwoordelijk voor ICT. “Dan moet de wifi gewoon goed en snel werken, overal en altijd.” Doordat de bestaande wifi-apparatuur verouderd was en vanwege de implementatie van SAP, vroeg Möhlmann ICT-partner Giant ICT om advies. Giant ICT voerde sinds 2004 al diverse ICT infrastructuurprojecten uit voor Dekker Chrysanten op het gebied van storage, virtualisatie en networking.

 “Naast snelheid, stabiliteit en betrouwbaarheid was er nog een reden om te kiezen voor Aruba Networks: schaalbaarheid.”

Uitdagende omstandigheden
“Om te komen tot een dekkend en betrouwbaar wifi netwerk lijkt makkelijker dan het is,” zegt Möhlmann, “want ons kassencomplex brengt een paar specifieke uitdagingen met zich mee. Niet alleen vanwege de grootte, 40.000 m2, ook door de gebruikte materialen: glas zorgt voor reflectie van het wifisignaal en staal voor refractie. Bovendien is het er vochtig en stoffig,” zegt Möhlmann. De eerste stap van Giant ICT was dan ook het verrichten van metingen in de kas en op kantoor om goed advies te kunnen geven over het aantal benodigde acces points en switches, voor een optimale dekking.

Stabiel en schaalbaar
Een belangrijke voorwaarde aan het nieuwe netwerk was stabiliteit. Möhlmann: “Omdat bij Dekker Chrysanten het primaire proces afhankelijk is van wifi, mag deze echt niet uitvallen. Het hele productieproces is geautomatiseerd; wagens in de kas worden bijvoorbeeld aangestuurd met behulp van wifi en het beoordelen van de steks gaat via tablets.” Dat is een van de redenen dat gekozen is voor Aruba Networks. Maarten Reus, Adviseur Wireless & Networking bij Giant ICT, licht toe: “Hiermee is een stabiel netwerk dat niet uitvalt gerealiseerd. Zelfs als er een gat in de dekking valt, wordt deze opgevangen.” Naast snelheid, stabiliteit en betrouwbaarheid was er nog een reden om te kiezen voor de Aruba Networks: schaalbaarheid. Möhlmann: “We willen er een lange tijd mee vooruit kunnen. Ook als we groeien en willen uitbreiden”.

Access points, switches & managementtool
Reus: “We hebben de omgeving naast de bestaande opgebouwd, zodat we deze eerst goed konden testen. Vanwege de veiligheid hebben we een apart gastennetwerk opgebouwd. De oplossing maakt gebruik van de laatste standaard 802.11ac acces points. In de kassen zijn outdoor access points geïnstalleerd vanwege het hoge vochtgehalte en het vele stof”. Het gehele netwerk wordt beheerd en gemonitord met Aruba AirWave, een softwarematige beheertool waarmee de beheerders van Dekker Chrysanten realtime inzicht hebben in de netwerkprestaties.

“Een goede voorbereiding en duidelijke projectafspraken zorgen ervoor dat de klant niet voor verrassingen komt te staan.”

Strakke projectaanpak
Möhlmann is zeer te spreken over het resultaat. “Het werkt goed, het signaal valt niet weg en de bereikbaarheid in de kas is sterk verbeterd. Voorheen hadden we ‘dode’ plekken in de productie, waar geen bereik was.” Ook over de samenwerking is hij positief. “Het is prettig om één aanspreekpunt te hebben en iemand die je op de hoogte houdt. Giant heeft het hele project van voor tot achter begeleid en de hobbels, die elk groot project wel heeft, goed opgelost.” Na de implementatie heeft een gecertificeerde trainer van Giant ICT de beheerders van Dekker Chrysanten getraind, zodat zij zelf het eerstelijns beheer kunnen doen. Giant ICT verzorgt de derdelijns ondersteuning.

Geen verrassingen
Reus: “De truc van het succes zit in de voorbereiding. Door onze ervaring met wifi netwerken kunnen we vooraf goed inschatten welke uitdagingen we kunnen verwachten. Zo is vooraf een wireless site survey uitgevoerd zodat er geen verrassingen ontstaan. Achteraf is een validatiemeting uitgevoerd om te verifiëren of de gewenste dekking is behaald”.

Gratis analyse
aanvragen

Om te bepalen hoe uw huidige netwerk ervoor staat voeren wij een analyse uit om het in kaart te brengen. Helemaal gratis.